‘Ook vrouwen zijn dader van seksuele uitbuiting’ – Esta Steyn

Hoe roep je seksuele uitbuiting een halt toe als mannen standaard als daders worden neergezet? Dat vraagt Esta Steyn, directeur van Be slavery Free (voorheen STOP THE TRAFFIK Nederland) zich af. In deze column pleit ze voor een eerlijk gesprek over prostitutie, zónder hokjesdenken.

Hokjes maken het leven lekker makkelijk. Bijvoorbeeld in het debat rondom de seksindustrie heb je een hokje anti-prostitutie en een hokje pro-prostitutie. Ik wil – net als mijn organisatie Be Slavery Free – niet in een van die hokjes gaan zitten. In de praktijk betekent dat veel uitleggen en veel discussie. Dat nemen wij voor lief en we nemen bewust geen veroordelend standpunt in ten opzichte van personen die werkzaam zijn in de seksindustrie.

De cijfers

In Nederland werken er naar schatting 25.000 personen in de seksindustrie, 3.000 daarvan zijn mannen. De schattingen rondom hoeveel personen daarvan seksueel uitgebuit worden lopen enorm uiteen. De meest voorzichtige schattingen zeggen dat zo’n 10 procent van die personen seksueel uitgebuit wordt. Volgens een onderzoek van de Nationaal Rapporteur mensenhandel, worden er 3.000 personen per jaar slachtoffer van seksuele uitbuiting, 1320 daarvan zijn minderjarig. Dat zijn er al meer dan 10% van de personen die werken in de seksindustrie. Daarnaast blijkt onderzoek dat meer dan 50% van de personen die seksuele diensten verlenen aangeven dat hun start in de seksindustrie niet vrijwillig was.

Het wordt tijd voor een eerlijk gesprek over de seksindustrie. Als je werkzaam bent in de seksindustrie, is de kans groot dat je wordt beroofd, vermoord, mishandeld, uitgebuit of een posttraumatische stress stoornis oploopt. Het is een van de meest gevaarlijke beroepen ter wereld. Het is geen normale baan, ook al betalen ze wel belasting, ze hebben amper arbeidsrechten.

 

Bij welk ander beroep is dat zo?

Mannen zijn ook slachtoffer

Het wordt ook tijd om het niet meer over ‘geweld tegen vrouwen’ te hebben. Ten eerste: vrouwen zijn niet alleen slachtoffer, ook transgenders en mannen worden hierin uitgebuit. Ten tweede: ook vrouwen zijn dader van seksuele uitbuiting. Ten derde: Hoe kan seksuele uitbuiting een halt toegeroepen worden als mannen standaard als daders neer worden gezet?

Van die hokjes moeten we af. Een man is niet altijd een dader en vanuit die gedachte kunnen daders ook nog eens hun gedrag vergoelijken. ‘Ik kan er niets aan doen, want een man is nou eenmaal een beest. Ik kan mezelf niet beheersen, omdat ik een man ben.’

Voorleven

Bij Be Slavery Free hebben we empowerment campagne voor mannen, mannen zijn essentieel in de strijd tegen seksuele uitbuiting. Mannen die voorleven hoe het anders kan, die zich beheersen, verantwoordelijk zijn voor hun eigen gedrag en andere mannen aanspreken op ongepast gedrag. Vaders die hun zoons en dochters leren wat liefde in de praktijk betekent. Een goede opvoeding is de beste preventie. Mannen neem je plaats in, ga de strijd aan en verander het beeld dat mensen hebben van mannen. Jullie zijn zo waardevol.

 

Vrouwen neerzetten als slachtoffers, helpt ook niet. Die gedachte versterkt het beeld dat dit vrouwen nou eenmaal overkomt. Het ontmenselijkt ook. Een slachtoffer is minder dan jij. Het woord bestaat letterlijk uit de woorden slachten en offeren. Iemand die geslacht wordt om geofferd te worden. Wij zijn geen hulpeloze schapen. Vrouwen neem je plaats in, ga de strijd aan en verander het beeld dat mensen hebben van vrouwen. Jullie zijn zo waardevol!

Esta Steyn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *