Chocolade

Feest voor iedereen

Chocolade eten is genieten. Het wordt tijd dat werken in de chocolade-industrie ook een feestje is voor de cacaoboeren. Daar zetten wij ons voor in. 

Kun je kinderarbeid proeven?

Wij vroegen aan voorbijgangers in Amsterdam of zij konden proeven welke chocolade vrij is van arbeidsuitbuiting en kinderarbeid! Dat bleek nog niet zo eenvoudig te zijn.

 

 

Samen met het VOICE Network voeren wij actie voor eerlijke arbeidsomstandigheden, het tegengaan van ontbossing, het stoppen van kinderarbeid en om ervoor te zorgen dat cacaoboeren een leefbaarinkomen krijgen! 

GENIET VAN EERLIJKE CHOCOLADE

Wereldwijd is de vraag naar chocolade gestegen. Dit heeft als gevolg dat de productie van cacao is gestegen en daarmee helaas ook de mensenhandel en kinderarbeid.

 21,5% meer kinderarbeid door Covid19. 

Covid19 richt wereldwijd grote schade aan, helaas ook in de cacaosector. Zo is in Ivoorkust kinderarbeid met 21,5% toegenomen door Covid19 blijkt uit onderzoek door International Cocoa Initiative.

KINDERARBEID?

Waardoor ontstaat die kinderarbeid? Vooral door armoede. De prijs van cacao is enkele jaren geleden met 30% gedaald. De cacaoboeren waren al extreem arm en nu verdienen ze nog minder. Een cacaoboer in Ivoorkust verdient $0.80 per dag. Een arbeider inhuren kost 4 tot 8 dollar per dag dus dat is geen optie en kinderarbeid is het gevolg. Kinderarbeid is wat anders dan kinderwerk, kinderwerk is dat een kind meehelpt op de plantage van zijn ouders, maar nog wel naar school gaat en kind kan zijn. Kinderarbeid betekent dat een kind te zijn.

Onze Campagne

 

Tony's goede paasei

Wij voeren samen met Mighty Earth, Green America, Inkota en National Wildlife Federation campagne om ervoor te zorgen dat kinderarbeid, mensenhandel en arbeidsuitbuiting in de cacao-industrie stopt. We zetten ons in voor een leefbaarinkomen: dat cacaoboeren een prijs betaald krijgen voor hun cacao waarvan ze kunnen leven. We doen onderzoek naar hoe duurzaam grote chocoladebedrijven zijn en wat zij doen om kinderarbeid en mensenhandel te stoppen. Onze rapporten kun je hier lezen. Ook maken we ieder jaar een Chocolade scorecard en reiken we ieder jaar de ‘Goede Paasei’ prijs uit. In 2022 wint Beyond Good de ‘Goede paasei’ prijs! In 2020 en 2021 won Tony’s Chocolonely deze prijs! We informeren consumenten en hopen zoveel mogelijk mensen te bereiken met onze campagne.