Vis

Onze Australische Be Slavery Free collega’s voeren al 4 jaar campagne voor meer bewustwording over mensenhandel in de Aziatische visindustrie en voor goede wetgeving tegen uitbuiting in producerende en importerende landen.

Koop bewust, voer actie en kook lekker (oh die jammie recepten van Fuzz), check hun campagnewebsite!

Kijktip

De Documentaire Ghost Fleet

Wij willen vooral deze prachtig gemaakte documentaire over moderne slavernij in Thailand promoten. Duizenden mannen worden er gedwongen dag en nacht te werken op vissersboten; ze zijn onbetaald en zijn soms jarenlang van huis. Activist Patima Tungpuchayakul zet zich in om ex-slaven te helpen en de duistere kanten van deze miljoenenindustrie wereldkundig te maken.

Thailand is een van de grootste leveranciers van vis ter wereld, maar door overbevissing raken de ooit zo rijk gevulde Thaise zeeën leeg. Schepen moeten steeds verder de zee op om aan de quota te voldoen, waardoor ze soms jaren onderweg zijn. Hierdoor neemt de interesse in het vissersberoep af, en kampt de Thaise visindustrie met een groot visserstekort. Mensensmokkelaars zien er brood in en ontvoeren mannen uit de omringende landen. Jonge jongens, soms nog maar net tiener, worden uit Cambodja en Myanmar geplukt en verkocht aan vissersbedrijven. Jarenlang worden ze gedwongen te werken op schepen in barre omstandigheden. Wie weigert wordt geslagen, opgesloten of zelfs vermoord.

De film volgt Patima Tungpuchayakul, hij werd in 2017 genomineerd voor de Nobel Prijs voor de Vrede. Hij runt vanuit Bangkok een organisatie waarmee ze hulp biedt aan ex-slaven. Vergezeld door o.a. Tun Lin, die op zijn veertiende werd ontvoerd en elf jaar lang werd gedwongen te werken op een vissersboot, onderneemt Patima een expeditie naar Indonesië. Daar hoopt ze een aantal ontsnapte slachtoffers te vinden die zich schuilhouden op eilandjes bij de kust, om ze thuis te herenigen met hun familie.

https://www.youtube.com/watch?v=5cSUYlY_dhg&feature=emb_title