Fashion

FASHION VICTIM?

Houd je van kleding en loop je er altijd volgens de laatste mode bij? Ben jij een #fashionvictim? Of is diegene die jouw fashion maakt een #fashionvictim? De kans dat er sprake is van mensenhandel bij het maken van jouw kleding is groot. 

Make Fashion Traffik-Free; jouw stem is onmisbaar in de strijd tegen mensenhandel!

 Laaf je aan het leven. Ontslaaf het bestaan. Laaf je dorst naar gerechtigheid, stap in de slaafvrij-strijd. Be Slavery Free

Op dit moment is niet bekend welke winkelketens mensenhandelvrije katoen gebruiken. De meest winkels weten niet eens hoe hun productieketen eruit ziet of kiezen ervoor om die informatie niet bekend te maken. Dat kan toch niet?! Strijd jemee? In fashion mag geen mensenhandel zitten!

Be Slavery Free roept modeliefhebbers wereldwijd op om samen met ons de liefde voor fashion te vieren en tegelijk actie te voeren tegen mensenhandel in de kledingindustrie.

OP DE 3 KLEDINGSITEMS ZIJN NIET FAIR

MAAK MODE MENSENHANDELVRIJ

 

Wij lobbyen bij zoveel mogelijk fashion labels om te zorgen dat zij het Make Fashion Traffik Free protocol ondertekenen en zich inzetten om een einde te maken aan de mensenhandel in hun productieketen!

Wist je dat er in Tamil Nadu in India ruim 200.000 meisjes vast zitten in de kledingindustrie? En dat er een grote kans is dat zij jouw t-shirt van een tientje gemaakt hebben. Ook bij grote populaire winkelketens en bij dure merken gebeurt dit helaas maar al te vaak en veel mensen weten dit niet. 

In 2013, startte een campagne om een einde te maken aan de Sumangali oplichting. Meisjes tussen de 14 en 23 werden met valse beloften van schoon veilig werk met een goed loon, verleidt om te komen werken. Wat volgde was jarenlange uitbuiting, onveilige werkomstandigheden en geen geld. Zij werden lichamelijk, emotioneel en seksueel mishandeld. Deze documentaire vertelt hun verhaal.

Sinds 2013 zijn er verbeteringen en een aantal uitbuiters is opgepakt. Er is nog een lange weg te gaan voor dit uitgebannen is en deze meiden niet meer lijden voor onze goedkope kleding. 

 

FASHION REVOLUTION DAY

Op 24 april 2013 verloren 1133 fabrieksarbeiders hun leven en raakten nog eens 2500 fabrieksarbeiders gewond toen het dak instortte van het kledingfabriekencomplex Rana Plaza in Dhaka, Bangladesh. Er is wel wat veranderd sindsdien, maar duidelijkheid over wie onze kleding maakt en onder welke omstandigheden is er nog lang niet!

De organisatie Fashion Revolution  wil hier verandering in brengen en roept iedereen op om jaarlijks op 24 April zijn favoriete kledingmerk om opheldering te vragen. Deze organisatie wil ervoor zorgen dat bedrijven in de mode-industrie hun verantwoordelijkheid nemen en zich inzetten voor mensenrechten en een gelijkwaardige verdeling van de opbrengsten.

 

Tips

WAT KUN JIJ DOEN?

Combineer jouw liefde voor mode en je passie voor eerlijkheid en organiseer een ‘Klere(n)zooi’ kledingruilfeestje.

Waarom?

  • Het is een constructieve manier om je liefde voor mode en passie voor eerlijkheid te combineren.
  • Het is duurzaam; minder kleding eindigt op de afvalberg, het stimuleert recycling, hergebruik en reparatie. Zoals de Sirecampagne zegt: Waardeer het, repareer het.  Het helpt ons, als klanten, om stil te staan bij ons consumptiegedrag en uitgavenpatroon. 
  • Het stimuleert mensen om stil te staan bij de herkomst van kleding. Wie heeft het gemaakt, onder welke arbeidsomstandigheden en voor wat voor loon? Tijdens de kledingruil laat je deelnemers inzien dat wij invloed hebben; iedereen kan verschil maken in de strijd tegen mensenhandel. 

 

DUURZAME MERKEN

Hoe eerlijk is mijn favoriete kledingmerk en waar kun je wel eerlijke kleding kopen? Er zijn gelukkig heel veel sites die je daarbij kunnen helpen. 

Good on you vertelt het je! (voorheen Rank a brand)  

Deze organisaties zetten zich in voor een betere mode industrie. Ze delen regelmatig tips over waar je eerlijke kleding kunt kopen en houden je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen, dus volg ze op Facebook en Twitter!

EERLIJKE SHOPS

Tips voor waar je eerlijke mode kunt kopen: